R.I.P. NELSON MANDELAVi sörjer att en stor frihetskämpe har dött. Han ledde Sydafrika efter 27 år i fängelse.  Ett fantastiskt ljus har slocknat, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i en kommentar, enligt AFP.
Barack Obama beskriver Nelson Mandela som en stor förebild.
– Jag kan inte fullt ut föreställa mig mitt eget liv utan den förebild som Mandela var, säger Barack Obama när han talade inför pressen.
Han fortsätter:
– Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med. För den svarta befolkning i Sydafrika är han mannen som gav dem rättigheter i ett delat land. I kåkstäderna byggs i dag tegelhus som bär hans namn – Mandelahus – och ska ersätta dåligt byggda träskjul.
Nelson Mandela var landets förste president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen.
Efter sitt presidentskap fortsatte Nelson Mandela att engagera sig i politiska och diplomatiska frågor. Han belönades med över 250 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993. Nelson Mandelas liv har filmatiserats flera gånger. År 2009 gjorde regissören Clint Eastwood filmen Invictus om Mandela och det sydafrikanska rugbylandslaget Springboks. Mandela spelades av Morgan Freeman. Han har även skrivit en självbiografi som jag snart kommer att läsa! "Long walk to freedom".

En man som suttit i fängelse i 28 år kommer ut och väljer försoning i stället för att vara bitter, och förespråkar en annan riktning. Just hans vägval kom att betyda mycket för omvandlingen och att få på plats en väl fungerande demokrati och försoningsprocess i Sydafrika. Annika Björnsdotter Teppo, forskare på Nordiska afrikainstitutet, befinner sig i Kapstaden just nu.

- Människor tänder ljus, några dansar.
FN:s andreman Jan Eliasson ser Mandela som en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning. Sverige var det första land utanför Afrika som Mandela besökte som en fri man, säger den tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

- Dels för att markera att Sverige var ett av de länder som längst och mest uthålligt stöttat kampen mot apartheid, säger Carlsson. På hans dödsbädd skulle han ha sagt "Den största äran av att leva ligger inte i att aldrig falla, utan i att resa sig när man har fallit.”